zishan-khan-NHnW3cmrCeo-unsplash

Arduino İle RGB Led Kullanımı

      Bu dersimizde RGB Led hakkında bilgi edineceğiz ve RGB Led ile renk değiştiren bir uygulama yapacağız.Uygulamaya geçmeden önce RGB Ledi daha yakından tanıyalım.

RGB Led Özellikleri

      RGB Led, üç ledden oluşan, bu üç rengi (R: Kırmızı, G: Yeşil, B: Mavi) birden verebilen ve her rengi farklı derecede aydınlatmamıza olanak sağlayan bir diyottur. Herhangi bir rengi az yada çok aydınlatmak için Arduino Uno kartın PWM çıkışlarını kullanırız.

RGB Led üzerinde dört bacak vardır. Daha uzun olan bacak ortak katot yada ortak anot  iken diğer üç bacak R, G ve B girişlerini oluşturur. 

Ortak Anot ve Ortak Katot olmak üzere iki tip RGB Led vardır. Ortak anot RGB ledinde tüm ledlerin anotları ortaktır ve PWM sinyallerini katota veriyoruz. Ortak katot RGB ledinde ise tüm ledlerin katotları ortaktır ve PWM sinyallerini anota veriyoruz. 

Ekran Resmi 2021-05-06 13.50.18

      Gerekli Malzemeler :

  • Arduino Uno
  • Breadboard
  • RGB LED
  • 3 adet 220Ω direnç
  • Jumper Kablo (iki ucu erkek)

      Aşağıda FRITZING ile modellenen devremizi kuralım. RGB ledinin uzun bacağı olan RGB ledinin katotunu Arduinonun GND pinine bağlayalım. Diğer üç bacağı ise 220 Ω dirençle Arduinonun PWM pinleri olan 9 , 10, 11 nolu pinlerine bağlayalım. Burada dirençler aşırı miktarda akımın RGB led üzerinden geçişini engelleyecektir. 

      Bu uygulamada elimde ortak katot RGB Led olduğu için ben ortak katotu Arduinonun GND pinine bağlayıp diğer uçları ise Arduinonun PWM girişlerine bağladım. Eğer ortak anot uç kullanıyorsak uzun bacağı Arduinonun 5V’una bağlamalıyız.

Ekran Resmi 2021-05-06 15.39.06
Ekran Resmi 2021-05-06 18.32.45

      Şimdi Arduino kodumuzu yazabiliriz.

      RGB led içinde bulunan kırmızı, yeşil ve mavi renkteki ledleri bağladığımız Arduinonun 9, 10 , 11 nolu pinleri integer karakterinde değişkenler ile tanımlanır. Dikkat ederseniz burada kullandığımız pinler Arduinonun PWM pinleridir. RGB led pinlerini çıkış pini olarak tanımlarız. Renk değerlerini tanımladığımız değişkenleri oluştururuz ve bu değerleri analogWrite komutu ile renk pinlerine aktarırız. analogWrite komutunu kullanma sebebimiz kısaca şöyledir:

      analogWrite fonksiyonu 0-255 arasında değer gönderebilmektedir. Yani 0 —> LOW , 255 —> HIGH anlamına gelmektedir. Ancak bu iki değer aralığında farklı gerilimleri üretebilmekte mümkündür. 

      void loop içine ise RGB ledinin hangi rengi vermesini istiyorsak o değerleri yazıyoruz. Örneğin RGB ledi kırmızı ışık versin istiyoruz o halde RGB_renk değişkeninde sadece kırmızı değerini 255 yazarak sadece kırmızı ledin ışık vermesini sağlıyoruz. Yeşil ve mavi renk değerlerini 0 yazdığımız için bunlara ait renkler yanmayacaktır.