victor-aznabaev-pjTU9Edzc1g-unsplash

Arduino ile LED Yakma

       Arduino ile tanışmam mühendislik eğitimime başladığım ilk yıldı. Bir LED’i yakıp söndürebilmek Arduino ile programlamaya başlamanın ilk basamağı. O yüzden ilk dersimizde bir LED’i istediğimiz sürede yakıp söndürmeyi öğreneceğiz. Haydi başlayalım…

      Öncelikle kullanmamız gereken malzeme listemizi oluşturmalıyız. 

  Kullanılacak Malzemeler:

  • Arduino Uno
  • Breadboard
  • LED
  • 220 Ω
  • Jumper Kablo ( iki ucu erkek )

      Yapmak istediğimiz projemizi uygulamaya geçmeden önce FRTZING adı verilen uygulama ile modelleyebiliriz. Aşağıda bu modellemeyi görmekteyiz. 

fritzing1

      Devremizi tasarlarken öncelikle LED’imizi breadbord üzerine yerleştiriyoruz. LED’in kısa (-) bacağına seri bir direnç bağlıyoruz. Bunun en önemli sebebi LED üzerinden geçen akımı sınırlamak ve LED’in yanmasını engellemek. Direncin diğer ucundan Arduinonun GND pinine bağlantı yapıyoruz. Daha sonra LED’in uzun (+) bacağından Arduinonun 7 numaralı pinine bağlantı yapıyoruz ve kapalı bir devre oluşturmuş oluyoruz. Şimdi tasarladığımız bu devreyi malzemelerimizi kullanarak kurabiliriz.

      Şimdi Arduino kodumuzu yazmaya başlayabiliriz.

kod-1
Ekran Resmi 2021-04-27 21.33.33

      Arduino void setup içerisine yazdığımız bu satırda kartın 7 numaralı pinini çıkış pini olarak atıyoruz. Yani Arduino kartımıza 7 nolu pini çıkış pini olarak tanıtmış oluyoruz.

Ekran Resmi 2021-04-27 21.33.46

      Arduino void loop içerisine yazdığımız bu satırlarda ise ilk olarak 7 nolu pinin çıkışını  HIGH yani 5V seviyesine çıkarıyor ve 1000 milisaniye yani 1 saniye boyunca böyle kalmasını sağlıyor. Bu durumda 5V çıkışı veren bu pin LED’in bu süre içinde yanmasını sağlıyor. Daha sonra 7 nolu pinin çıkışı LOW yani 0 V seviyesine düşürülüyor ve 1000 milisaniye boyunca böyle kalmasını sağlıyor. Bu satırlar çalıştığında LED’imiz bu süre içinde sönüyor. 

      Delay komutu içerisindeki sayıyı değiştirerek LED’in yanma ve sönme sürelerini değiştirebiliriz. Bunun yanı sıra Arduino üzerinde başka bir pini çıkış pini olarak kullanmak istersek 7 sayısını istediğimiz pin numarası ile değiştirmemiz yeterli olacaktır. 

      LED’imizi güvenli bir şekilde yakıp söndürmek için direnç bağlantımızın olduğundan emin olalım!

      Artık bunu öğrendiğimize göre LED’i daha kontrollü bir şekilde yakıp söndürmemizi sağlayan buton kullanımına geçebiliriz. Haydi 2. derse –>