Arduino İle LDR Kullanımı
Bu dersimizde LDR adı verilen devre elemanını tanıyacağız ve ışık miktarının değişimine göre yanıp sönecek bir LED devresi kuracacağız.
Dersimize geçmeden önce LDR hakkında biraz bilgi edinelim.
LDR
Light Dependent Resistor kelimelerinin kısaltması olan LDR ışığa bağımlı direnç yada foto direnç isimleriyle de anılır. LDR üzerine düşen ışık şiddetiyle ters orantılı olarak dirençleri değişen devre elemanıdır. Yani LDR üzerine düşen ışık miktarı arttıkça direnç değeri lineer olmayan bir şekilde azalır. Üzerine düşen ışık miktarı azaldıkça da direnç değeri artar.
LDR iki uçlu bir devre elamanıdır ve art-eksi ucu olmadığı için tıpkı bir direnç gibi bağlanabilir.
LDR’nin ışığa bağlı olarak değişen direnç özelliğini kullanarak karanlıkta yanan aydınlıkta ise sönen bir LED uygulaması yapabiliriz. Şimdi devremizi kurmak için gerekli malzemelerimizi sıralayarak uygulamamıza başlayabiliriz.
Gerekli Malzemeler :
- Arduino Uno
- Breadboard
- 1 adet LDR direnç
- 1 adet LED
- 1 adet 220 Ω direnç
- 1 adet 10k Ω direnç
- Jumper Kablo (iki ucu erkek)
Aşağıdaki modellemede gördüğümüz gibi devremizi kuralım.
Devremizi kurduktan sonra Arduino kodlamamıza geçebiliriz.
Öncelikle integer tipinde bir “led” değişkeni oluşturulup Arduino’nun 9 nolu pinine atanır. Ayrıca bu pin çıkış pini olarak tanımlanır. “isik_miktari” adlı yeni bir değişken oluşturulur. A0 pininden analog değerler okunarak bu değişkene aktarılır. if-else şartlı komutları ile ışık şiddetinin 250 den az olduğu durumlarda 9 nolu pine 5V gerilim verilir yani HIGH yapılır; ışık şiddetinin 250 ‘den az olduğu durumlarda ise 9 nolu pine 0V verilir yani LOW yapılır. Bu durumda ışık şiddeti belirli bir değerin altına düştüğünde LED yanacak , belirli bir değerin üstünde ise LED sönecektir. Kodda seri port iletişimini ve seri port ekranını görmemizi sağlayan kod satırlarını eklerseniz analog sinyalinizin sayısal olarak görmeniz mümkün olacaktır. Böylece yukarıdaki kodda aldığımız 250 değerini burada gördüğünüz değerlere göre kendiniz belirleyebilirsiniz.