Arduino ile Buzzer Kullanımı
Bu dersimizde Arduino ile buzzer kullanarak ses çıkışını nasıl sağlayacağımızı öğreneceğiz. Dersimize geçmeden önce buzzer hakkında biraz bilgi edinip onu tanıyalım.
Buzzer Nedir?
Buzzer 2 yada 4 volt gibi değişen gerilimlerde çalışan ses üretmeye yarayan küçük bir devre elamanıdır. Uyarı ve ikaz sistemlerinde ve alarm kullanımının gerekli olduğu birçok yerde kullanılmaktadır. Buzzer kısaca elektriksel enerjiyi ses enerjisine dönüştürürler.
Buzzer devre elemanının 2 adet bacağı vardır. Bacaklardan biri daha uzun olan (+) bacağı diğeri ise daha kısa olan (-) bacağıdır. Buzzer üzerine baktığınızda gördüğünüz (+) işareti onun altında kalan bacağın (+) bacak olduğunu göstermektedir. Yani devremizi kurarken bu bacakların doğru takıldığından emin olmalıyız. Yoksa devremiz çalışmayacaktır.
Buzzer ile ilgili kısa bir bilgiden sonra öncelikle Arduino ile bir buzzerdan ses almak için kullanacağımız basit devre mantığını öğreneceğiz daha sonra ise ilkokulda öğrendiğimiz “Daha Dün Annemizin” şarkısını kodlayarak bu şarkıyı çalacağız. Haydi gerekli malzemelerle devam edelim..
Kullanılacak Malzemeler
- Arduino Uno
- Breadboard
- Buzzer
- 220 Ω direnç
- Jumper Kablo ( iki ucu erkek)
Yukarıda modelleme gördüğümüz gibi oldukça basit bir devre kuruyoruz. Öncelikle buzzerdan ses çıkışını görmemizi sağlayan kodu yazarak devremizin çalışmasını izleyelim.
Kodu incelediğimizde Arduinonun 7 nolu pinini çıkış pini olarak seçiyoruz. void loop içine yazdığımız kod ile buzzerın istenilen süre içinde ses vermesini ve istenilen süre içinde susmasını sağlıyoruz. Dinlediğimizde çok tanıdık bir ses olduğunu görecekseniz. Özellikle araçların geri parklarında ikaz sesi olarak bu sesi pek çoğumuz duymuştur.
Şimdi Arduino ile yeni bir kod yazarak çocukluk yıllarımıza dönelim. Tabiki buzzer ile bir şarkı kodlamak istiyorsak notaların frekanslarını bilmemiz gerekmektedir. Çünkü her notanın farklı bir frekans değeri vardır. Bunun için önce kodumuza notaların frekanslarını #define komutu ile tanıtıyoruz. Daha sonra melodi isminde bir dizi oluşturarak şarkımızın notalarını giriyoruz. Buzzerın arduino pinini 7 olarak seçip çıkış pini olarak void setup içine yazıyoruz. For döngüsü içerisine yazdığımız sizeof komutu ile oluşturduğumuz dizinin toplam bayt sayısını döndürmüş oluyoruz. Arduinoda tone komutu notanın çalınmasını sağlarken , noTone komutu ise sesi durdurmaktadır.
Siz de farklı şarkıların notalarını araştırıp istediğiniz bir şarkıyı kodlayıp konuyu pekiştirebilirsiniz.