4. Sınıf Ders Notları
Enerji Sistemleri 1
Enerji sistemlerinin tanımı Enerji sistemlerinin gerilimlerine, yaptıkları işe, topoloji ve kullanıldıkları akım sistemlerine göre sınıflandırılması D.A. ve A.A. ile iletim ve karşılaştırılmaları, alternatif akım ile enerji iletiminin ilkeleri, uzunluklarına göre iletim hatlarının sınıflandırılması ve özellikleri Kısa enerji iletim hatları Orta uzunluktaki enerji iletim hatları Uzun enerji iletim hatları Toplu parametreli hatlar Enerji iletim hatlarında işleme koşullarının belirlenmesi Enerji iletim hatlarında maksimum güç iletimi Karakteristik empedans ve doğal güç Eşdeğer devrelerin analizi Birim (per-unit) değerler. Güç sistemlerinin stabilite ve ve geçici durum analizine giriş Çok fazla hızlı geçici rejimler, orta hızlı geçici rejimler, yavaş geçici rejimler Simetrik kısa devreler Devre indirgeme yöntemiyle çözüm Bara admitans matrisi yöntemi Simetrili bileşenler metodu Simetrisiz yüklü bir senkron makinanın işleme denklemlerinde simetrili bileşenlere dönüşüm Bir faz toprak kısa devresi Faz-Faz kısa devresi 3 faz toprak kısa devresi Trafoların ve senkron makinaların empedans değerleri Kısa devre durumlarının karşılaştırılması
Ders notlarını indirmek için aşağıdaki notlara tıklayınız.
Yüksek Gerilim Tekniği
Elektrostatik alanlar: temel elektrot sistemleri, maksimum elektrik alan şiddetinin yaklaşık hesabı, çok tabakalı elektrot sistemleri, konform dönüşüm, elektrostatik alan hesabı için sayısal yöntemler. Boşalma olaylarına giriş: gazlarda boşalma olayları (Townsend ve kanal teorileri; korona, yıldırım ve yüzeysel boşalmalar); katı ve sıvı yalıtkanlarda boşalma olayları. Aşırı gerilimlerin kaynağı ve aşırı gerilimlerden korunma hakkında kısa bilgiler.
Ders notlarını indirmek için aşağıdaki notlara tıklayınız.
Enerji Sistemleri-2
Enerji sistemlerinde admitans ve empedans matrislerinin oluşturabilmesi, yük akışı kavramı ve yük akışı çözümlemelerinin yapılabilmesi, senkron generatör eşdeğer devre ve fazör diyagramlarının öğrenilmesi. Enerji sistemlerinde oluşabilecek arıza durumlarını analiz edebilme becerisinin kazandırılması, simetrili bileşenler ve simetrili bilşen devreleriyle hesaplamalar yapabilme. Enerji sistemlerinde kararlılık kavramı ve kararlılık incelemelerini yapabilme becerisi kazanma
Ders notlarını indirmek için aşağıdaki notlara tıklayınız.
Enerji Sistemlerinde Koruma
Elektrik güç sistemlerinin korunmasına giriş. Temel koruma yöntemleri ve uygulamaları. Sayısal röleler için işaret koşullandırma. Dijital Röle donanımı. Dijital koruma için işaret işleme. Sayısal koruma ve arıza yeri algoritmaları. Dijital koruma sistemleri yazılımı. Koruma için sayısal veri iletişimi. Koruma sinyalizasyonu. Pilot koruma. Tümleştirilmiş koruma ve kontrol sistemleri.
Ders notlarını indirmek için aşağıdaki notlara tıklayınız.
Dağıtım Sistemleri
Enerji Dağıtımı, Enerji Dağıtım Şebeke Tipleri, Yük Karakteristikleri, Gerilim Düşümü ve Güç Kayıpları, Dallı Şebekeler, Ağ Şebekeler, Yeraltı Kabloları ve Isı Tahkiki Kriteri, Kısa Devreler, Baralar.
Ders notlarını indirmek için aşağıdaki notlara tıklayınız.