harrison-broadbent-afZVP8xbbw0-unsplash

Pull-Up ve Pull-Down Direnç Nedir?

      İngilizcede Pull-Up yukarı çekmek , Pull-Down ise aşağı çekmek anlamına gelmektedir. Pull-Up yada Pull-Down dirençler bir direnç çeşidi olmayıp bağlandığı yere göre bu isimleri almaktadır. 

      Pull-Up dirençler anahtar ile +Vcc arasında kullanılırken Pull-Down dirençler anahtar ile GND (toprak) arasında kullanılmaktadır. 

Pull-Up ve Pull-Down Dirençlerin Çalışma Prensibi

      Pull-Up ve Pull-Down dirençler genellikle lojik devrelerde kullanılır. Kullanım amacı bu devrelerde voltaj ve akım uyumsuzluk-larını dengelemektir , mikrodenetleyici pinine daha kararlı veri (Lojik-0 , Lojik-1) gönderimini sağlamaktır. 

Ekran Resmi 2021-04-29 19.34.09

      Mikrodenetleyicinin pinini Lojik-0 ile başlatmak istediğimizde Pull-Down direnç kullanılır. Yukarıdaki şemada da gördüğümüz gibi butona basılmadığı durumda mikrodenetleyici Lojik-0 durumundadır. Butona basıldığında ise Vcc girişi daha az dirençli yolu seçerek mikrodenetleyici pinini Lojik-1 durumuna çekecektir. Eğer Pull-Down direnç kullanılmasaydı Vcc ile toprak arasında bir kısa devre oluşacak ve mikrodenetleyici pinine sürekli değişen (0-5V arası) veri gönderilecekti. Bu nedenle buton ile toprak arasına Pull-Down direnci bağlanır ve mikrodenetleyiciye kararlı bir Lojik-1 verisinin gitmesi sağlanır. 

      Mikrodenetleyicinin pinini Lojik-1 ile başlatmak istediğimizde ise Pull-Up direnç kullanılır.

      Yukarıda Pull-Up direncine ait bağlantı şemasını incelediğimizde  butona basılmadığında mikrodenetleyici pinine  Vcc kadar enerjilenerek Lojik-1 verisi gönderilir. Butona basıldığında ise Vcc girişi kısa devre olacak ve daha az direnç yolu olan toprağı seçecektir. Böylece mikrodenetleyici pini üzerine kararlı bir Lojik-0 verisi gönderilecektir.